Kat

Gedrag & Training

Het gedrag van de kat

Ongewenst gedrag

Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn:

  1. normaal gedrag voor de kat maar vervelend voor jou als eigenaar;

  2. gedrag dat het welzijn van de kat aantast terwijl het voor ons geen probleem op levert;

  3. gedrag dat zowel voor ons als voor de kat vervelend is.

Plassen in een plantenbak kan voor de kat heel normaal zijn, terwijl jij dat als eigenaar erg vervelend kunt vinden. Tussen katten kan passieve agressie ontstaan, iets waar menig eigenaar niets van merkt, maar wat slecht is voor het welzijn van de katten. Vaak openbaart de chronische stress van bijvoorbeeld passieve agressie zich pas als er blaasontsteking ontstaat. De onzindelijkheid die we dan zien is erg voor de kat en voor de eigenaar.

Keuzes en gedrag

Katten zijn er bijzonder goed in om voor zichzelf - en andere katten - een wereld te creëren waarin geen fysieke conflicten zijn en waarin ze voor zichzelf een veilige setting realiseren. Ze houden niet van niet-fijn. Ze maken hierbij keuzes waarvan hun eigenaren soms denken ‘niet-fijn’ maar voor de kat is dat een goede keuze.

Als de leefomgeving voor een kat niet optimaal is, dan kunnen ze ogenschijnlijk verkeerde keuzes maken en als ze het niet goed genoeg kunnen oplossen dan kunnen ze er echt ziek van worden. De blaasontsteking is hiervan een voorbeeld.

Emoties en gedrag

Katten hebben net als wij emoties. Ze kunnen bang zijn, blij zijn, gefrustreerd zijn, dat hoef ik jou, als eigenaar, vast niet te vertellen. Gedrag kent een motivatie en emoties spelen daar een belangrijke rol bij. Een belangrijk onderdeel van de gedragsanalyse is, naast een grondige analyse van de leefomgeving, het doorgronden van de emoties en de motivaties van je kat.

Stress is een belangrijke motivator voor probleemgedrag bij de kat. En stress tast het welzijn van de kat. Het is dus heel belangrijk om de leefomgeving van de kat te onderzoeken op stress-factoren.

Lakshmi met een WestPaw Topple met voer


De binnenkat

Kan een kat alleen binnen wonen? Ja hoor, dat kan. Ik zou niet willen zeggen dat elke kat dat kan, maar een flink groot gedeelte kan wennen aan een leven in huis. Het is wel heel belangrijk om je huis en het dagelijks leven van je kat zodanig vorm te geven dat de kat zich niet gaat vervelen. Verveling is een vorm van stress en deze vorm kan leiden tot depressiviteit. De depressieve kat is de kat die heel de dag niets doet en niet enthousiast wordt voor spelletjes en/of voer.

Een goede leefomgeving voor de kat kent verschillende voermomenten, voerspelletjes, variatie, voldoende beweging en een kat-vriendelijke inrichting.

De buitenkat

Waarom aandacht besteden aan de buitenkat? Dat gaat toch vanzelf goed? Toch zijn er wel een aantal dingen waardoor een buitenkat onnodig risico loopt of veel stress opbouwt, waardoor het welzijn van de kat wordt aangetast en probleem gedrag kan gaan vertonen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt regelen zodat een buitenkat goed tot zijn recht komt. Denk hierbij bijvoorbeeld na over de al dan niet vrije toegang van binnen naar buiten en weer terug. Denk ook aan het komen als je je kat roept.

Dan is er nog de vraag of je het buiten wel of niet afgrenst zodat je eigen kat er niet uit kan, en belangrijker nog: een andere kat er niet in kan.


GEdragstherapie

Gedragstherapie voor de kat is erop gericht om te onderzoeken waarom je kat zich zo gedraagt, welke emoties spelen een rol, en hoe de kat de omgeving naar zijn/haar hand probeert te zetten.

Gedragstherapie draait om drie stappen:

  1. Voorkomen van het gedrag

  2. Veranderen van de omgeving

  3. Andere emoties en gedrag ontwikkelen

Om stap twee te realiseren werken we vóór de situatie en niet in de situatie. Als je kat in de setting is waarin het probleem gedrag aanwezig is dan kan de kat niet leren en geen andere keuzes maken. Het juiste plan van aanpak is dan heel belangrijk. Hier kan ik je bij helpen!

Voor Lakshmi is de high five een begroeting en het werkt kalmerend