Hond
Gedrag - Training - Les
Het gedrag van de hond
Ongewenst gedrag
Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn:
normaal gedrag voor de hond maar vervelend voor jou als eigenaar;
gedrag dat het welzijn van de hond aantast terwijl het voor ons geen probleem op levert;
gedrag dat zowel voor ons als voor de hond vervelend is.
Wanneer een hond het moeilijk vindt om alleen thuis te zijn, en bijvoorbeeld alsmaar op en neer door het huis blijft lopen, dan heeft niemand daar overlast van, maar het is voor je hond echt niet goed. Je hond heeft dan onvoldoende vertrouwen dat je weer terug komt. En dus ervaart je hond veel stress als je niet thuis bent. Blaffen is heel normaal gedrag, maar kan voor ons heel vervelend zijn, en wanneer is het geblaf buitensporig?
Keuzes en gedrag
Honden maken, net als mensen, allerlei keuzes, en als ze vaak dezelfde keuze maken, dan ontstaat er een gewoonte. Het resultaat van de keuze bepaalt mede wat ze een volgende keer, in een gelijksoortige situatie gaan doen. Dat heet leren! De hond doet iets, er verandert iets, de hond denkt dit oké is of niet en bepaalt daarmee wat hij de volgende keer gaat doen.
Hoe vaker een hond gedrag herhaalt, hoe vaker het gedrag zal optreden.
Emoties en gedrag
Honden hebben net als wij emoties. Ze kunnen bang zijn, blij zijn, gefrustreerd zijn, dat hoef ik jou, als eigenaar, vast niet te vertellen. Gedrag kent een motivatie en emoties spelen daar een belangrijke rol bij. Een belangrijk onderdeel van de gedragsanalyse is het doorgronden van de emoties en de motivaties van je hond.
Emoties kunnen er ook toe leiden, zeker als de emotie erg sterk is, dat je hond niet meer kan nadenken. Een hond kan dan in het gedrag blijven hangen of is niet meer benaderbaar.
Mieken met hond
Puppy Lessen
De puppy-lessen zijn erop gericht om jouw pup klaar te zetten om goede keuzes te maken. Je pup leert dus niet om op commando te gaan zitten, liggen of met je mee te lopen, maar kiest er zelf voor om dat te doen.
Ook leren we je wat je kunt doen als je puppy schrikt van iets wat onbekend is, en leggen we de basis voor ‘hier’ zodat je puppy ook echt komt als jij hem roept.
Belangrijk uitgangspunt is de kalme hond, die neutraal reageert op alles wat er gebeurt en die het heerlijk vindt om met jouw en anderen te spelen, als dat passend is.
GEdragstherapie
Gedragstherapie voor de hond is erop gericht om te onderzoeken waarom je hond zich zo gedraagt, welke emoties spelen een rol, wat verwacht je hond dat eruit komt en we maken een plan van aanpak om ander gedrag mogelijk te maken.
Gedragstherapie draait om drie stappen:
Situatie voorkomen
Situatie managen
Andere emoties en gedrag ontwikkelen
Om stap drie te realiseren werken we vóór de situatie en niet in de situatie. Als je hond in de setting is waarin het probleem gedrag aanwezig is dan kan de hond niet leren en geen andere keuzes maken. Het juiste plan van aanpak is dan heel belangrijk. Hier kan ik je bij helpen!
Mieken leert iets loslaten wat erg belangrijk voor haar is: de bal