Een konijn optillen
Het kan voor een konijn heel beangstigend zijn als je hem zomaar optilt. Een konijn in het wild is een prooidier en opgepakt worden betekent dus voor het konijn dat hij gevangen wordt. Je moet hem hier dus aan laten wennen. Dit geldt overigens ook voor katten. Een kat is zowel jager als prooi, optillen kan dus tot voor een kat heel beangstigend zijn.
Wanneer je een konijn leert om opgetild te worden dan is het belangrijk dat dit voorafgegaan wordt door een speciaal signaal: de naam van het konijn plus een commando, zoals bijvoorbeeld ‘lift!’. Dit wordt dan bijvoorbeeld: Simba, lift! (Ik maak graag gebruik van engelstalige commando’s dan is dat heel speciaal en duidelijk voor het dier. Ook is het belangrijk dat het woord niet lijkt op een ander woord dat je veel gebruikt)
Zorg dat je wat grassen of knabbeltjes bij de hand hebt die het konijn heel erg lekker vindt, dan kun je het dier ook belonen.
Stap 1.
Doel: zorgen dat het konijn ontspannen is als je het dier aait.
Geef het konijn wat lekkers en aai het dier op zijn kop tussen zijn oren en over zijn rug. Het kan zijn dat je eerst met de rug van je hand moet aaien, voordat je met de palm mag aaien. En ik ken katten waarbij we begonnen zijn met een veertje op een stokje. Als het konijn agressief of onrustig reageert, dan kun je het proberen met een zachte borstel of de punt van een handdoek. Terwijl je dit doet, zeg je af en toe zachtjes zijn naam.
Doe dit niet te lang (20 seconden) en een paar keer per dag.
Herhaal stap 1 totdat het dier dit ontspannen toe staat.
Stap 2.
Doel: zorgen dat het konijn het prima vindt dat je hem overal aanraakt.
Geef het konijn wat lekkers en aai het dier nu ook over zijn zij, op z’n wangen en over zijn buik (zonder dat je hem hiervoor omdraait). Terwijl je dit doet zeg je zachtjes tegen het dier zijn naam en het commando (voorbeeld: Simba, lift!)
Doe dit niet te lang (20 seconden) en een paar keer per dag.
Herhaal stap 2 totdat het dier dit ontspannen toe staat.
Stap 3
Doel: met twee handen even vasthouden.
Je gaat nu met twee handen je konijn aaien en even vasthouden, nog steeds met het commando (Simba, lift!) en dan laat je los en kun je rustig verder aaien en voeren met lekkers.
Herhaal dit totdat je dier dit ontspannen toe laat.
Stap 4.
Doel: Zonder schrik het achterlijf van het konijn een stukje van de grond optillen
Geef het konijn wat lekkers en aai het dier zoals je gewend bent in stap 2 en 3. Geef het commando (Simba, lift!) en glij met je hand onder het achterlijf van je konijn zodat je het rustig een klein stukje kunt optillen, dan doe je aan de kant van zijn kontje. Let op dat het konijn blijft door-eten, en til dit een paar centimeter omhoog (de achterpoten blijven op de grond). Laat het dan weer rustig zakken en ga verder gaan met aaien.
Kijk hier maar eens: LICG - een konijn goed optillen
Hier kun je ook een paar plaatjes vinden: The rabbit house - lift a rabbit
Doe dit een paar keer per dag.
Herhaal stap 4 totdat het dier dit ontspannen toe laat.
Stap 5.
Doel: het konijn optillen, vasthouden en terugzetten
Geef het dier wat lekkers, aai het een paar keer over zijn lijf en geef dan het commando (Simba, lift!), je pakt dan het dier weer rustig bij zijn achterpoten iets ophoog en schuift de vingers van één hand tussen de voorpoten (van achteren naar voren) zodat je hand onder het lijf van het konijn zit, waarbij je duim in de zij zit en waarbij je één voorpootje met een paar vingers vasthoudt (hierdoor kan het konijn niet voorwaarts wegspringen). Je duwt als het ware de voorpootjes een beetje naar elkaar toe. Oefen dit bijvoorbeeld eerst met een knuffeldier met voorpootjes.
Als het konijn hiermee akkoord gaat en rustig blijft mag je het dier optillen.
Met de andere hand ondersteun je de hele actie. Je houdt het konijn dicht tegen je lichaam aan, het lijf ondersteunt en met de tweede hand hou je zijn achterpoten bij elkaar.
Door het konijn dicht tegen je aan te houden, zorg je dat hij zich geborgen voelt, maar voorkom je ook dat hij gaat spartelen en uit je handen springt. Druk niet te hard, knijp het dier ook niet en zorg dat hij goed ondersteund wordt en goed kan ademhalen.
Bij het terug zeggen hou je het konijn zo lang mogelijk vast, zodat het niet hoeft te springen en leert hij dat hij erop kan vertrouwen dat je hem niet laat vallen.