Dierengedragadvies

De hond

De hond en de mens trekken al heel wat duizenden jaren samen op. Ze zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Ze zijn tegenwoordig wellicht wat meer een kameraad en wat minder een werkhond, maar menigeen kan zich zijn eigen leven zonder een hond niet voorstellen. Ze zijn er in alle soorten en maten, met een langharige vacht en een kortharige vacht, ze zijn er als rashond en als bastaard, en ook het karakter kan enorm variëren. De ene hond is de ander niet!

Ongewenst gedrag

Gedrag kan ongewenst zijn terwijl het normaal gedrag is voor een hond, maar wij het niet vinden. Gedrag kan ook voor ons ongewenst, terwijl het ook het welzijn van de hond aantast. Verlatingsangst is bijvoorbeeld ook heel erg voor je hond, omdat de hond het echt niet fijn vindt om alleen te zijn. Je hond leeft dan met onvoldoende vertrouwen dat je weer terug komt.
Agressie komt vaak voor uit angst; een angstige hond zit niet lekker in zijn/haar vel. Een hond die uitvalt naar andere honden tijdens het wandelen doet dat niet voor niets, hij/zij voelt zich niet fijn in die situatie. Het gedrag is niet alleen voor jou als eigenaar vervelend maar ook voor je hond.
Reactiviteit kan ontstaan omdat je hond graag iets wil, maar hij/zij daar stelselmatig vanaf wordt gehouden, er is dan sprake van frustratie. Ook kan je hond onrustig worden omdat hij een vervelende situatie verwacht en dan gaan blaffen.

Waarvoor kun je bij mij terecht?
Uitvallen aan de lijn
Agressie naar andere honden
Agressie naar (on)bekende mensen
Bijtgedrag
Agressie rondom speeltjes en eten
Niet alleen kunnen blijven - verlatingsangst
Springen, blaffen, trekken aan de lijn.

Wat levert onze samenwerking je op? Vaak een ontspannen en zelfverzekerde hond waarvan je weet wat je er van mag en kunt verwachten. Vanzelfsprekend: handvatten om samen met je hond met moeilijke situaties om te gaan. En heel heel soms, en dat is geen fijne situatie: een goede nieuwe plek waar je hond beter kan leven.

Voorkomen is beter dan genezen

Kun je je hond voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts?
Kun je je hond voorbereiden op de komst van een baby?
Er komt een huisdier bij, wat nu?
Kun je je hond voorbereiden als je gaat samenwonen?
Wat betekent het voor je hond als je gaat scheiden?

Onbekendheid met een nieuwe situatie kan onzekerheid en stress opleveren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond.
Slechte ervaringen kunnen angst en stress opleveren waardoor iedere nieuwe situatie moeilijker wordt.

Heb je slechte ervaringen bij de dierenarts en wil je hond er niet meer naar toe?
Is er een baby opkomst en wil je een goede start voor je hond en voor je baby?

Samen maken we een passend plan en gaan we oefenen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, zodat ongerustheid en stress verdwijnen en er zelfvertrouwen en rust voor in de plaats komen.


Stacks Image 15

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.