De hond

De hond en de mens trekken al heel wat duizenden jaren samen op. Ze zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Ze zijn tegenwoordig wellicht wat meer een kameraad en wat minder een werkhond, maar menigeen kan zich zijn eigen leven zonder een hond niet voorstellen. Ze zijn er in alle soorten en maten, met een langharige vacht en een kortharige vacht, ze zijn er als rashond en als bastaard, en ook het karakter kan enorm variëren. De ene hond is de ander niet!

Ongewenst gedrag

Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn.
  1. normaal gedrag voor de hond maar vervelend voor jou als eigenaar;
  2. gedrag dat het welzijn van de hond aantast terwijl het voor ons geen probleem op levert;
  3. gedrag dat zowel voor ons als voor de hond vervelend is.

Wanneer een hond het moeilijk vindt om alleen thuis te zijn, en bijvoorbeeld alsmaar op en neer door het huis blijft lopen, dan heeft niemand daar overlast van, maar het is voor je hond echt niet goed want je hond heeft dan onvoldoende vertrouwen dat je weer terug komt. En dus ervaart je hond veel stress als je niet thuis bent. Blaffen is heel normaal gedrag, maar kan voor ons heel vervelend zijn, en wanneer is het geblaf buitensporig?
Stacks Image 30
Stacks Image 32

Emoties en gedrag

Honden hebben net als wij emoties. Ze kunnen bang zijn, blij zijn, gefrustreerd zijn, dat hoef ik jou, als eigenaar, vast niet te vertellen. Gedrag kent een motivatie en emoties spelen daar een belangrijke rol bij. Een belangrijk onderdeel van het consult is het doorgronden van de emoties en de motivaties van je hond.
Waarom doet je hond wat hij doet? Welke emoties spelen een rol en wat verwacht je hond van zijn eigen gedrag?
Laat ik het maar eens zo formuleren: je hond wil iets en daarom doet hij wat hij doet. Wat wil hij en op welke manier wordt hij er beter van?

Resultaat

Wat levert onze samenwerking je op? Vaak een ontspannen en zelfverzekerde hond waarvan je weet wat je er van mag en kunt verwachten. Vanzelfsprekend: handvatten om samen met je hond met moeilijke situaties om te gaan. En heel heel soms, en dat is geen makkelijke situatie: een goede nieuwe plek waar je hond beter tot zijn recht komt.

Gedragstherapie voor de hond in hoofdlijnen en wat kost het?

Gedragsanalyse en intake in mijn praktijkruimte. Je komt met je hond(en) naar de Hooipolder in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch. Na het rapport komen jullie hier terug en bespreken we dit en gaan we concreet aan de gang, zodat jullie thuis verder kunnen werken. In de drie maanden daarna hebben we regelmatig contact, zodat we er samen voor zorgen dat het volgens verwachtingen en plan verloopt. Indien nodig wordt het plan aangepast.

Contactmomenten in de praktijkruimte. De eigenaar komt met de hond naar de Hooipolder in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch. Als ik moet reizen dan bedragen de reiskosten: € 0,50 per kilometer.

gedragsveranderingstraject € 255,=
  • Gedragsanalyse, historie, diagnose, advies, rapport, basistraining en navolging. Dit bevat twee fysieke contactmomenten: de intake en de eerste terugkoppeling. Een extra contactmoment kost € 45,= per 50 minuten (zie ook training hond) exclusief reiskosten.
Risico analyse agressief gedrag € 95,=
  • Situatie- en gedragsanalyse van de agressie, risicofactoren, omstandigheden, betrokken personen, conclusies en aanbevelingen. Exclusief advies en begeleiding gedragsverandering
Combinatie: gedragsveranderingstraject en risico analyse € 315,=

Training Hond

Contactmomenten in de praktijkruimte. De eigenaar komt met de hond naar de Hooipolder in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch. Als ik moet reizen dan bedragen de reiskosten: € 0,50 per kilometer.

Training € 45,= per 50 minuten
  • specifieke training om het gedrag te veranderen en te verbeteren.

5 trainingssessies van 50 minuten: € 200,=
  • specifieke training om het gedrag te veranderen en te verbeteren.

Consult Hond

Contactmomenten in de praktijkruimte of op locatie (afhankelijk van de vraag). De eigenaar komt met de hond naar de Hooipolder in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch. Als ik moet reizen dan bedragen de reiskosten: € 0,50 per kilometer.

Consult € 65,=
  • Eenmalige analyse en momentopname van de hond in de situatie waarin hij leeft. Hierbij wordt gekeken naar welzijn van de hond, welzijn van de eigenaar en het welzijn van de omgeving. Het verslag bevat een analyse betreffende trainbaarheid van de hond en (on)mogelijkheden van eigenaar en situatie. Doel is om te onderzoeken of een significante verandering gerealiseerd kan worden binnen 3 maanden.
  • Kort verslag van de bevinden.

Voorkomen is beter dan genezen

Kun je je hond voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts?
Kun je je hond voorbereiden op de komst van een baby?
Er komt een huisdier bij, wat nu?
Kun je je hond voorbereiden als je gaat samenwonen?
Wat betekent het voor je hond als je gaat scheiden?

Onbekendheid met een nieuwe situatie kan onzekerheid en stress opleveren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond.
Slechte ervaringen kunnen angst en stress opleveren waardoor iedere nieuwe situatie moeilijker wordt.

Heb je slechte ervaringen bij de dierenarts en wil je hond er niet meer naar toe?
Is er een baby opkomst en wil je een goede start voor je hond en voor je baby?

Samen maken we een passend plan en gaan we oefenen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, zodat ongerustheid en stress verdwijnen en er zelfvertrouwen en rust voor in de plaats komen.


hondengedragstherapie

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.