Verlies van je huisdier

Samenleven met een huisdier is heerlijk, vaak is het onze beste vried(in). Helaas komt aan dat samenleven ook een keer een eind. Het liefst natuurlijk zonder lijdensweg en met een kleine aankondiging, zodat we onze trouwe maat in onze armen kunnen laten inslapen. Vaak is het onverwacht, soms door gedragsproblemen en weer vaker bij ziekte moeten we een besluit nemen tot euthanasie. Zowel bij de weg er naar toe, als na het afscheid leven we met veel verschillende emoties waaronder schuld en opluchting en in onze omgeving stuiten we vaak op onbegrip.
De laatste wandeling
De laatste weg die je samen gaat met je huisdier, mag er eentje zijn om nooit te vergeten. Door hier samen met mij over na te denken en aan de hand van een persoonlijk werkboek op weg te gaan naar dat laatste moment, kun je daar over een paar maanden met een goed gevoel op terugkijken. Belangrijke vraag in dit traject is dan ook: hoe wil je er straks op terugkijken wat wil je terugzien zodat het afscheid goed was?

Samen gaan we op weg zodat het een goede weg wordt die je samen met je familie en je huisdier(en) aflegt op weg naar dat ene onvermijdelijke moment, waarvan geen weg meer terug is. Laat het een goede weg zijn en een mooi moment!
Stacks Image 15
Stacks Image 17
Leven met het verlies
Waarom is het zo moeilijk? Waarom doet het zo'n pijn? Waarom voel ik me schuldig? Allemaal vragen die zo herkenbaar zijn, nadat je huisdier is overleden. Ik ken ze allemaal! En wat ik zo lastig vind en vond, reacties als: 'je hebt toch nog een kat?!' En 'het is maar een huisdier?!' Nou en toch doet het zeer!

In een verliesgroep delen we alle emoties en werken we stapsgewijs zodat er ruimte is voor rouw! Hoe help je jezelf? Hoe help je je kinderen en de andere dieren in huis? Hoe om te gaan met dat schuldgevoel, schuldig over het verdriet, heb je wel genoeg gedaan? Hoe ga je om met het gevoel dat het verlies en het verdriet geen plek krijgt? Alle aspecten komen aan bod en alle emoties mogen er zijn.

Een serie bestaat uit zes online bijeenkomsten (eens in de drie weken)
Leven met het verlies - voor dierprofessionals
Ook in mijn praktijk heb ik te maken met verlies van huisdieren: 1) euthanasie omdat het welzijn van dier en omgeving dusdanig in het geding is dat een goed leven niet (meer) mogelijk is. 2) het zoeken naar een nieuw thuis omdat leven in het gezin - door omstandigheden - niet tot voldoende welzijn te brengen is. Allemaal verschrikkelijk moeilijke beslissingen die samengaan met allerlei emoties. Waarbij één gedachte blijft spelen: hiervoor doe ik dit niet! En toch hoort het erbij, met alle pijn, verdriet, vragen en moeilijkheden.
In groepsbijeenkomsten werk je onder mijn begeleiding samen met andere professionals om jezelf te helpen, er te zijn voor je klanten en deze moeilijk besluit en processen een betekenis te geven in je werk.
De serie bestaat uit 6 online bijeenkomsten (eens in de drie weken) waarbij je met opdrachten aan de gang gaat en leert over verdriet, rouw en werken met verlies, en ook hoe je in de toekomst zelf vorm kunt geven aan dit lastige onderdeel van onze dagelijkse praktijk.
Stacks Image 30
Stacks Image 59
Verlies in organisaties en stichtingen
Wanneer er gewerkt wordt met dieren en dan is het - alle goede zorgen ten spijt - niet te voorkomen dat vroeg of laat (dieren)leed en verlies een onderdeel van het werkterrein wordt.
Welke ruimte is er in de organisatie / stichting om dit te delen? Hoe worden medewerkers bijgestaan? Is er een goede begeleiding van de emotionele en/of rouwende collega's of medewerkers? En wat kan mensen in de organisatie voor de ander betekenen?
Graag help ik je op weg om rouw en het bijstaan van rouwende in de organisatie / stichting op een veilige manier vorm te geven.

Ter nagedachtenis

Op deze pagina zie je drie foto's van drie verschillende poezen: Moray, Pepper en Lunar. Moray overleed de dag voor de lock-down op 9 maart 2020, geheel onverwacht, na een korte groet. We vonden hem bovenaan de trap, omdat hij niet kwam om te eten, zo'n 20 minuten na zijn laatste groet aan ons. Hubert stierf op 21 januari 2021 na een kort ziektebed waarbij hij niet meer wilde eten en ook niet meer wilde poepen. Met euthanasie hebben we hem uit zijn lijden moeten verlossen; hij bleek helemaal vol te zitten met 'iets', nog maar een heel klein longetje over en zijn darmen zaten helemaal in de verdrukking. Lunar was een pleegkat, leed aan allerlei angsten, waaronder verlatingsangst. Haar welzijn was heel ernstig aangetast en haar gedrag - als ze toch even alleen was of er iets spannends gebeurde - was voor haarzelf en voor haar omgeving niet leefbaar.

Lieve 'wilde' poezenbeesten, deze activiteiten draag ik aan jullie op; dank voor alles wat jullie mij gegeven hebben.

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.