Blij bij de dierenarts 2 - een nette begroeting

Alle huisdieren moeten regelmatig naar de dierenarts, maar menig huisdier vindt dit geen pretje. FearFree is er o.a. op gericht om de angst bij de dierenarts te verminderen. Hier kan de dierenarts zelf aan bijdragen maar je kunt dat als eigenaar ook! Als we dit goed doen, dan kan het bezoek aan de dierenarts zelfs iets leuks worden.

In het tweede blog van deze serie "Zonder stress naar de dierenarts" gaan we het hebben over het een nette begroeting door je hond, kat, konijn of knaagdier. Een nette begroeting? Wat is dat nu? Als je thuis je hond of kat leert om iemand te begroeten met een pootje geven of een high five, dan kan dat bij de dierenarts ook. En wist je dat je een konijn kunt leren om op zijn achterpoten te gaan staan, en ook een knaagdier kun je een begroetingsritueel leren. Ik zal je uitleggen waarom een 'nette begroeting' helpt om het bezoek aan de dierenarts tot een fijn uitje te maken.

Meestal is een bezoek aan de dierenarts een spannende en onvoorspelbare gebeurtenis. Wanneer je je huisdier iets leert wat hij/zij kan doen bij de dierenarts, dan ontstaat er meteen ontspanning omdat je dier weet wat er van hem/haar verwacht wordt en dat hij/zij iets mag doen wat bekend is. De setting is dan meteen veel minder onvoorspelbaar en oncontroleerbaar. In een onbekende situatie werkt het ontspannend om iets te doen wat bekend is, zeker als dat bekende héél bekend is. Het is fijn om terug te vallen op iets dat vertrouwd is. Voor ons werkt dat ook zo, wanneer we iemand ontmoeten die we nog nooit eerder gezien hebben, dan is het fijn om een hand te geven, je naam te zeggen, en te vragen 'hoe gaat het met je?' of een ander standaard zinnetje. Dat is zo vertrouwd dat we daar niet eens meer over hoeven na te denken: het eerste woord is eruit en dan kan daarna vanzelf het gesprek ontstaan. Zo werkt dat ook voor je huisdier. De begroeting is geweest, de spanning is eraf en dan kan de interactie, zoals een onderzoek, beginnen.

Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om er voor te zorgen dat je hond of kat al leert om een high five te doen of een pootje te geven, ruim voordat je naar de dierenarts gaat. Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Mocht je hier wat extra tips bij nodig hebben, stuur me gerust een berichtje, dan help ik je op weg. Leren doe je in een rustige en vertrouwde omgeving en als het daar goed gaat, dan ga je steeds meer afleiding toevoegen en uiteindelijk lukt het dan ook bij de dierenarts. Tip voor de high five van de kat: leer het de kat op tafel, en laat het de kat op allerlei verhogingen een high five maken, dan is dat uiteindelijk ook niet zo moeilijk om het bij de dierenarts te doen. Er zijn zelfs katten die dit zo goed kunnen, doordat ze eerst thuis geoefend hebben met allerlei verschillende mensen, dat ze zelfs een high five aan de dierenarts geven. En laten we wel weten: hoe stoer is dat: een kat die een high five geeft aan de visite en aan de dierenarts.

Mocht de high five voor je kat een brug te ver zijn, dan is er ook nog wel een ander kunstje: zitten op een dekentje. En een hond, konijn of knaagdier kan dit natuurlijk ook leren. Om het bij de dierenarts te gebruiken is het wel aan te bevelen om een dekentje, of liever nog, een matje te gebruiken dat niet wegglijdt. Een stukje van een oude yogamat kan heel goed. Oefenen is heel eenvoudig. Zorg dat je kat in de buurt is, leg het matje op de grond of op de tafel, en leg er wat lekkers op. Je kat zal het zelf komen halen. Leg nog een paar keer wat lekkers op het matje, zodat je kat snel leert dat het matje betekent dat hij/zij wat lekkers krijgt. Als je klaar bent haal je het matje weer weg. Als je dit regelmatig herhaalt, dan zal je kat vanzelf op het matje lopen, en als je ook nog oefent dat je kat op het matje gaat zitten, zodra je het matje neerlegt, dan is dat helemaal knap. Oefen dit in allerlei omstandigheden en uiteindelijk zal het ook werken bij de dierenarts. Als je tips wilt om dit aan je kat te leren zitten, stuur me gerust een berichtje.

En heel belangrijk! als je bij de dierenarts bent, zeg dan tegen de dierenarts: mijn hond/kat wil je een pootje geven, een high five maken of kan mooi op een matje zitten zullen we dat samen even doen? En soms is er best een beetje moed voor nodig om dat te zeggen en samen te doen! Oh ja, vergeet niet dat je een passende beloning (iets heel erg lekkers) bij je hebt. Je hond/kat verdient het.

Wist je trouwens, dat je aan de reactie van je huisdier op het lekkers ook kunt zien of je hond of kat extra gestresst is. Als hij/zij het lekkers niet wil hebben - wat hij/zij normaal wel wil hebben - dan kan dat veroorzaakt worden door stress. De meeste huisdieren houden op met eten als ze erg gestresst zijn.

Blij bij de dierenarts 1 - het spaarvarkentje

Alle huisdieren moeten regelmatig naar de dierenarts, maar menig huisdier vindt dit geen pretje. FearFree is er o.a. op gericht om de angst bij de dierenarts te verminderen. Hier kan de dierenarts zelf aan bijdragen maar je kunt dat als eigenaar ook! Als we dit goed doen, dan kan het bezoek aan de dierenarts zelfs iets leuks worden.

In de eerste blog van deze serie "Zonder stress naar de dierenarts" gaan we het hebben over het spaarvarkentje van je hond, kat, konijn of knaagdier. Als we het over het spaarvarkentje hebben, dan hebben we het over de goede en minder goede ervaringen van je huisdier. Hoe meer goede ervaringen je dier heeft in een specifieke setting, hoe beter je dier er tegen kan als de ervaring een keer minder goed is. Daarbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de eerste ervaringen goed zijn. Iedere goede ervaring betekent centjes in het spaarvarkentje, en als er dan een slechtere ervaring aankomt, dan kunnen we met een gerust hart wat centjes uit het spaarvarkentje missen. Echter, als de eerste ervaring slecht is, dan hebben we heel veel goede ervaringen nodig om het spaarvarkentje weer te vullen.

Voorbeeld 1. Goede ervaringen voor je kat - het vullen van het spaarvarkentje
Veel katten gaan in een reismand naar de dierenarts. Door van te voren de kat heel veel positieve ervaringen rondom de reismand te geven via spel en lekkers leert de kat dat de reismand fijn is. Door met de reismand op stap te gaan, zonder dat allerlei spannende gebeurtenissen zijn, waarbij dus andermaal allerlei leuke dingen gebeuren, leert je kat dat op pad gaan met de reismand oké is. Wanneer jullie daarna naar de dierenarts gaan, zal je kat het reizen met de reismand niet vervelend vinden en bovendien zal je kat de reismand als vertrouwd ervaren. De kat begint dus heel ontspannen aan het consult bij de dierenarts. Bij de dierenarts zal het geheel dus veel minder stressvol zijn omdat de start goed. En zelfs als ervaring bij de dierenarts minder goed is, dan nog zal de kat de reismand en het reizen niet als vervelend ervaren. Het spaarvarkentje van je kat was goed gevuld en daar kunnen we beste wat centjes uithalen zonder dat er problemen ontstaan.
Als je kat niet gewend is aan die reismand, het reizen en de dierenarts, dan krijgt je kat overral stress van. Doordat er niet geoefend is en de kat dus geen leuke ervaringen heeft, halen we centjes uit het spaarvarken, terwijl er nog niets in zit. Resultaat: we staan meteen in het rood. Een volgende keer wordt het nog veel moeilijker om naar die dierenarts te gaan.
Voor toekomstige goede ervaringen is het dus belangrijk dat je kat leert dat de reismand fijn is, dat reizen, oké is omdat ze dan niet tijdens het reizen stress opbouwt en zo ontspannen bij de dierenarts aan komt. Het is belangrijk om van te voren het spaarvarken te vullen, zodat we er zonder problemen centjes uit kunnen halen als er toch stress of angst zou ontstaan.

Voorbeeld 2. Goede ervaringen voor je hond - het vullen van het spaarvarkentje
Bij veel dierenartsen kun je op puppy-bezoek of kennismakingsbezoek met je hond nog voordat je hond wordt onderzocht of zijn inentingen krijgt. Wanneer we zo'n bezoek extra leuk leuken, bijvoorbeeld door je hond via snuffelen allerlei lekkers te laten zoeken in de wachtkamer en de spreekkamers, heeft je hond heel veel goede ervaringen bij de dierenarts. Het spaarvarkentje wordt goed gevuld.
Je kunt ook met je hond op de parkeerplaats van de dierenarts spelletjes doen, ook dat geeft positieve ervaringen.
Door een paar keer naar de dierenarts te rijden (wandelen) en daar leuke dingen te doen, vult het spaarvarkentje van je hond zich. Bovendien leert je hond dat dit leuke ervaringen zijn en zal hij dus ontspannen zijn als hij de dierenarts bezoekt. En zelfs als het daadwerkelijk bezoek toch spannend is, dan is zijn spaarvarkentje goed gevuld, zodat je hond dat kan incasseren.

Voorbeeld 3. Uit eigen ervaring - het vullen van het spaarvarkentje
De eerste ervaringen met de kachel of een open vuur waar je je handen aan kunt branden. Wanneer je eerste ervaring met de kachel of het open vuur een verbrande hand is, dan blijf je altijd wat angstig voor een kachel of het open vuur. Eerste negatieve herinnering komt hard aan. Wanneer je veel goede ervaringen hebt met de kachel of een open vuur, dan is het helemaal niet erg als je nadien een keer je handen brandt. De positieve ervaringen overheersen die enkele negatieve ervaringen. De goede ervaringen vullen het spaarvarkentje, de negatieve halen er wat centjes uit. Hoe voller je spaarvarkentje hoe beter je bestand bent tegen negatieve ervaringen.

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.

FearFree professional