In en uit de lock down

Met je huisdier in en uit de lock-down

De beperkingen van de (gedeeltelijke) lock down zijn niet gemakkelijk voor ons. Ook onze huisdieren merken dat we meer thuis zijn. En waar we vol verwachting uitkijken naar het vaccin om ons gewone leven op te kunnen pakken, zullen zij straks ook merken dat we weer minder thuis zijn. Niet ieder huisdier reageert hetzelfde op de veranderende omstandigheden. De veranderingen kunnen een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van probleemgedrag. Onderzoek heeft aangetoond dat huisdieren in deze tijd meer aandacht krijgen, meer geknuffeld worden, dat er meer met ze gespeeld wordt en dat ze vaker iets lekkers tussendoor krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat probleemgedrag is toegenomen, niet bij alle dieren, maar vaak wel bij dieren die al eerder wat kleine problemen gaven. Zo is te zien dat honden meer zijn gaan blaffen, gevoeliger zijn geworden voor geluid, meer agressie zijn gaan vertonen - waaronder agressie naar ander honden – en dat ze bij afwezigheid van de eigenaren zowel honden als katten gedrag zijn gaan vertonen dat verwijst naar verlatingsangst. Ook geven veel eigenaren te kennen dat het dier vaker om aandacht vraagt. Gelukkig geven de meeste huisdieren niet tot nauwelijks problemen.
We hopen natuurlijk dat we weer gauw ons leven van toen kunnen oppakken. Kunnen we onze huisdieren daarop voorbereiden? En kunnen we meteen, het eventueel ontstane probleemgedrag aanpakken? Ja, dat kan. Mochten problemen verergeren of al ernstig zijn, neem dan altijd contact op met de dierenarts en een gedragsdeskundige die ervoor geleerd heeft om u en uw huisdier te helpen, het gedrag te verbeteren en het welzijn te vergroten.

Een paar tips voor de hond:

1. Maak een vaste routine voor elke dag. Een routine die je kunt volhouden als je weer aan het werk bent. Vaste momenten om te gaan wandelen, vaste momenten om te eten en vaste momenten voor spel. Dit betekent dan ook dat een deel van de dag de hond geen aandacht krijgt, dat is helemaal niet erg. Honden kunnen zichzelf goed bezighouden en honden hebben rust en slaap nodig. Neem de hond dus ook niet tussendoor even mee naar de winkel.
2. Maak van het eten voor de hond een zoekspel, het liefst drie of meer keer per dag. Probeer de voerbak niet meer te gebruiken. Maak gebruik van voer-puzzels, verstop het eten tussen handdoeken of tussen speeltjes en laat je hond ernaar zoeken. Kijk goed of je hond het leuk vindt.
3. Zorg voor een eigen plek van de hond, bijvoorbeeld een mand of een bench die open staat. Let op dat dit een rustige plek is zonder tocht. Maak het een fijne plek voor de hond met dekens en speeltjes. Zorg er voor dat de hond ook altijd iets heeft waarop hij/zij kan knagen en kauwen.
4. Geef de hond geen aandacht als dit buiten de routine valt. In het begin zal de hond extra zijn/haar best gaan doen om aandacht te krijgen. Dat hoort erbij, de hond leert vanzelf dat dit niet het juiste moment is, als hij/zij dan geen aandacht krijgt. Zorg wel voor voldoende geplande aandacht bij punt 1.
5. Let op met het geven van extraatjes tussendoor, overgewicht vermindert de conditie en de bewegingsvrijheid van de hond en leidt uiteindelijke tot extra fysieke schade.
6. Als de hond slaapt, stoor hem/haar dan niet.

Een paar tips voor kat:

Om te beginnen, een kat is heel goed in het verbergen van ziekte of stress. Het is dus niet altijd duidelijk zichtbaar of een kat lijdt onder de situatie. Een kat die zich niet fijn voelt, kan dat op allerlei manieren tonen: door meer bij je te willen liggen en te snorren, door overal kopjes aan te geven, door meer te gaan krabben, of juist door zich te verstoppen. Houd, juist bij de kat, oog voor subtiele gedragsveranderingen.
1. De meest katten houden van rust, ze slapen veel en vinden het heerlijk om gewoon naar buiten te kijken. Laat ze met rust en verstoor niet waar ze mee bezig zijn.
2. Zorg voor vaste contactmomenten op de dag om te spelen en/of te knuffelen. Veel katten vinden het leuk om te spelen met hengeltjes, achter voerbrokjes aan te rennen en menig kat laat zich trainen. Zorg dat je het schema ook kunt volhouden als je weer meer van huis bent.
3. Zorg voor voldoende plekjes in huis waar de kat zich kan terugtrekken, het liefst op hoogte en graag lekker warm. De meeste katten houden van kartonnen dozen. Zo nu en dan een nieuwe doos plaatsen kan de nieuwsgierigheid van de kat wekken, wat bijdraagt aan het welzijn van de kat.
4. Veel katten vinden het leuk als hun voer wordt verstopt in huis, in keukenpapier-rolletjes dichtgestopt met een prop keukenpapier of plastic bekertjes. Verspreid de voermomenten uit over de dag. Liever drie keer weinig voer dan één keer veel.
5. Let op met het geven van extraatjes tussendoor, overgewicht vermindert de conditie en de bewegingsvrijheid van de kat en leidt uiteindelijke tot extra fysieke schade.
6. Als de kat slaapt, stoor hem/haar dan niet.

Let op:

Dit zijn algemene tips, het kan goed zijn dat ze niet passen voor jouw hond en/of kat. Houd je dier goed in de gaten en roep tijdig professionele hulp in als probleemgedrag ontstaat, reeds aanwezig is, en zeker als dit zich verergerd.

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.

FearFree professional