Dierengedragadvies

Het Konijn

Wat is een konijn toch een leuk huisdier. Zeer verterend, zelfs als ze in het wild ergens op een veldje zitten, lekker zacht en best makkelijk om te houden. Wanneer je goed voor een konijn wil zorgen dat zijn er we een paar dingen die belangrijk zijn om te weten. Het konijn is en prooidier. Het kan dus heel eng zijn, voor het konijn, als je hem zomaar op pakt. Je moet het konijn dus leren om opgepakt te worden. Ook betekent dit dat het konijn zich graag goed verstopt. Het heeft dus schuilholletjes nodig. Een konijn is ook heel nieuwsgierig en speelt graag. Hiervoor zijn veel leuke speeltjes te vinden. Een ander ding dat heel belangrijk is, is dat een konijn zichzelf kan amuseren - het liefst met een ander konijn erbij - doordat het moeite moet doen om zijn eten te verzamelen. In het wild is een konijn ook best veel tijd kwijt met het verzamelen van zijn eten.

Als je een konijn alleen maar in een konijnenhok houdt, zelfs als is het hok vier keer zo groot als het konijn, dan is dat eigenlijk te klein en daarbij zijn eten in een bakje doet, dan krijgt het konijn te weinig lichaamsbeweging en dan zal het dier zich gaan vervelen.

Probleemgedrag

Eén van de meest voorkomende problemen bij konijnen is bijten en stampen, of te wel agressie. Niet zelden wordt een konijn om die reden maar verbannen naar een uiterst hoekje van de tuin. Een ander probleem bij konijnen is dat het maatje is overleden en dat het maar niet wil klikken met het nieuwe konijn, of dat het konijn dat alleen achterblijft zijn levenslust verliest. Een konijn kan zich ook vervelen een gaat dan vervelend gedrag vertonen.
Agressie ontstaat bijna altijd door angst en hier kan goed iets aan gedaan worden. Een konijn dat zich verveeld kan via een verrijkte omgeving weer actief en blij worden. Inzicht in het gedrag helpt bij de oplossing en aan een goed leven voor jou en je konijn.
Stacks Image 13

Wat heeft een konijn nodig?

Een konijn heeft een speelkameraadje, ruimte, uitdagingen en aandacht nodig.

Hieronder kun je een brochure vinden, waarin je allerlei informatie kunt vinden over het konijn
Wil je meer over het konijn weten, kijk dan ook eens op één van de volgende websites:
Stichting Konijnen Belangen
Konijnen.nl
Fijn Konijn

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.