Wat heeft een kat nodig voor een gezond en goed leven?
Het is wel bekend dat een kat eten, drinken en een kattenbak nodig heeft. Menigeen weet ook dat een kat graag aan tafelpoten, banken en stoelen krabt. Dus ook meerdere krab-plekken zijn nodig voor een kat.

Wat heeft een kat nodig?

Hoewel er heel veel verschillen zijn hebben ze toch allemaal behoefte aan een aantal basis dingen, zoals eten en drinken, aandacht, lekkere plekjes om te liggen, fijne plekjes om aan te krabben en plekjes om te plassen en te poepen. En katten zijn best heel makkelijk. Als het niet voor ze verzorgd wordt, dan kiezen ze zelf een fijn plekje uit. In ieder huis is wel wat te vinden wat hun behaagt, ook als het baasje het daar niet mee eens. is. Als je goed kijkt naar de kat, dan kom je al veel van hem of haar te weten.

Is een kat een sociaal dier? Ja!

Hier wil ik op deze plek toch even aandacht aan besteden. Een kat jaagt alleen; het is een solitaire jager. Dit wil niet zeggen dat een kat graag alleen is. Huiskatten die verwilderd zijn, leven in kolonies samen met andere katten. Moederpoezen zijn zelfs bereid om de kittens van andere moederpoezen te verzorgen. Ook katten doen aan babysitten. Een kat alleen houden, zeker als je zelf veel weg bent, kan dus eigenlijk niet.

Overweeg je een kat als huisdier, of heb je er wellicht al één of meer en wil je meer weten, kijk dan eens in onderstaande brochure. Hier kun je allerlei informatie vinden over de kat als huisdier.

Het eten voor de kat

De kat jaagt op zijn/haar eten en dat doet hij/zij meerdere keren per dag. De kat is dus actief voor het eten. Voor de kat is het fijn om moeite te doen voor eten. Brokjes verstoppen in speeltjes, of onder de rand van de bank of tafel is dus een goed idee. Ook kun je de brokjes in plastic bekertjes over de kamer verdelen die de kat moet omgooien. Brokjes in een spoor door de kamer leiden helpen al om de kat het gevoel te geven actief bezit te zijn met eten zoeken. Menig kat vindt het ook geweldig om achter brokjes aan te rennen.

Als er meerdere katten in huis zijn, dan is het fijn voor de katten om ze op verschillende plekken eten te geven. Een kat is een solitaire jager die zijn eten niet graag deelt.

Water drinken

Wellicht is het herkenbaar dat de kat overal uit drinkt behalve uit zijn/haar waterbak. Menig glas, plas, of druppende kraan is interessanter dan de waterbak! Als we dit weten, waarom dan niet gewoon een drinkfontein in huis halen? Het stromende water is voor de kat heerlijk.

Lekker krabben

Een kat krabt om twee redenen: 1) om de nagels te verzorgen en 2) om de leefomgeving af te bakenen als thuis. De kat krabt dus op de plek waar hij veel komt, in de loop. Vandaar dat banken en tafelpoten zo interessant zijn. Vloerkleden en matten doen het overigens ook heel goed. Of je het nu wil of niet, de kat zal krabben. Zorg dus voor voldoende mogelijkheden.
Het is overigens best interessant om het krabgedrag van de kat goed te kennen. Als de kat opeens meer gaat krabben, dan kan dat een signaal zijn dat de kat ergens stress van ervaart, bijvoorbeeld doordat zijn leefomgeving is veranderd.

Wat betreft de nagels van een kat. Het kan zijn, dat de nagels te lang groeien. De kat kan hier last van krijgen. Meestal kun je dat horen. Als de kat hoorbaar loopt, dan kunnen de nagels te lang zijn, even goed kijken. Zelf knippen kan, de dierenarts kan het ook.
Stacks Image 26

Ligplekjes in huis

Heeft een kat nu wel of niet een vaste plek om te liggen? Een hond kun je leren om in een mand te liggen. Dit lukt bij een kat veel minder goed. Voor een kat is het vooral belangrijk dat er verschillende plekjes in huis zijn waar de kat zich goed voelt. Dat kan zijn op de vensterbank in de zon of juist om naar buiten te kijken. Dat kan zijn hoog, boven op de kast, zodat hij/zij goed overzicht heeft. Ook een simpele kartonnen doos is voor menig kat bijzonder aantrekkelijk. Eigenlijk maakt het niet zo veel uit. Als er maar veel verschillende mogelijkheden zijn.
Dekentjes op verschillende plekken doen al wonderen en door goed naar de kat te kijken wordt al gauw duidelijk welke plekjes de kat zelf uit kiest.

De reismand

Het is belangrijk voor het welzijn van je kat om je kat te laten wennen aan de reismand, sterker nog, de reismand moet een fijne plek worden voor je kat. In de onderstaande film, kun je precies zien hoe dat kan.

De kattenbak

Het is voor de kat fijn om meerdere plekken te hebben waar hij/zij kan plassen en poepen. Één kattenbak in huis voor een kat die niet buiten komt is dus nooit genoeg. Het kan goed gaan, maar dat is echt uitzonderlijk.
Wat is een goede bak? Om te beginnen een grote bak! De kat moet er goed in kunnen bewegen. Gek genoeg zijn dus de meeste bakken die in de winkel verkocht worden te klein. Er is ook eigenlijk maar één ding wat je met het deurtje kunt doen wat in de bak zit: eruit halen en weggooien. Menig kat vindt dat deurtje echt niet fijn.
De bak moet op een rustige plek staan, zodat de kat rustig, zonder te storen zijn behoefte kan doen.
De bak moet schoon zijn, dit is dus een dagelijkse activiteit voor het baasje/vrouwtje van de kat.
Over het grit kan ik eigenlijk niet zo veel zeggen, dit is een kwestie van uitproberen. Wat de ene kat fijn vindt kan een andere kat bijzonder vervelend vinden. Bij meerdere katten in huis kan het zelfs zo zijn, dat meerdere soorten grit nodig zijn.

Een kattenbak voor buiten?

Ook dat kan. De buren zullen het u in dank afnemen. In de tuin kan een mooie natuurlijke kattenbak gemaakt worden met fijn zand, gewoon in de grond en in de tuin verwerkt. Een vierhoekige kuil graven op een rustig plekje in de tuin, netjes afbakenen met houten balken en daarin fijn zand (zandbak zand). Eens in de paar weken goed de poep eruit scheppen en eventueel wat extra zand eruit scheppen en dan weer aanvullen en de kat is helemaal blij.

Aandacht

Eigenlijk zou dit bovenaan moeten staan, want een kat heeft aandacht nodig. Aandacht door samen te spelen en aandacht in de vorm van aanraking en dan vooral op de kop, tussen de oren, onder de kin en in de nek.
Als een kat slaapt, maak de kat dan niet wakker, maar speel met de kat als deze al zelf wat actiever wordt of om zich heen gaat kijken.
Samen spelen met de kat kan bijvoorbeeld door de kat allerlei trucjes te leren, zoals pootje geven, high five of een eenvoudig door het eten niet in een bakje te doen, maar de brokjes één voor één weg te gooien zodat de kat achter de brokjes aan kan rennen. Dit is dan meteen ‘twee vliegen in één klap’: samen spelen en actief eten.
Stacks Image 28

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.