Dierengedragadvies

De kat

Er lopen heel wat katten rond en er zijn heel wat verschillende meningen over wat goed is voor de kat en wat niet. Sommige katten komen nooit buiten, weer anderen lijken meerdere baasjes te hebben omdat ze van het ene huishouden naar het andere struinen. De ene kat is bijzonder rustig en de andere kat lijkt wel ADHD te hebben. Ook de baasjes zijn allemaal verschillend en verwachten ook iets anders van hun kat. Ondanks al die verschillen spreken we toch nog steeds over De Kat.
Stacks Image 15

Wat heeft een kat nodig?

Hoewel er heel veel verschillen zijn hebben ze toch allemaal behoefte aan een aantal basis dingen, zoals eten en drinken, aandacht, lekkere plekjes om te liggen, fijne plekjes om aan te krabben en plekjes om te plassen en te poepen. En katten zijn best heel makkelijk. Als het niet voor ze verzorgd wordt, dan kiezen ze zelf een fijn plekje uit. In ieder huis is wel wat te vinden wat hun behaagt, ook als het baasje het daar niet mee eens. is. Als je goed kijkt naar de kat, dan kom je al veel van hem of haar te weten.

Is een kat een sociaal dier? Ja!

Hier wil ik op deze plek toch even aandacht aan besteden. Een kat jaagt alleen; het is een solitaire jager. Dit wil niet zeggen dat een kat graag alleen is. Huiskatten die verwilderd zijn, leven in kolonies samen met andere katten. Moederpoezen zijn zelfs bereid om de kittens van andere moederpoezen te verzorgen. Ook katten doen aan babysitten. Een kat alleen houden, zeker als je zelf veel weg bent, kan dus eigenlijk niet.

Overweeg je een kat als huisdier, of heb je er wellicht al één of meer en wil je meer weten, kijk dan eens in onderstaande brochure. Hier kun je allerlei informatie vinden over de kat als huisdier.

Gedragsveranderingen en pijn

Het is voor de meeste mensen niet eenvoudig om te zien of de kat pijn heeft. Vaak zien ze wel dat de kat rustiger is, of zich wat minder laat zien. Beide kunnen duiden op pijn en/of stress. Het is dan ook belangrijk om bij een gedragsverandering waakzaam te zijn.
Meer krabben kan duiden op stress door een (niet zichtbare) verandering in de leefomgeving. Verandering van poep en plas gedrag kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door pijn bij het plassen (poepen) of door stress door een verandering in de leefomgeving. Als de kat zich minder laat zien of minder actief is, dan kunnen dat ook signalen zijn van pijn of ziekte.
Ga op tijd naar de dierenarts om het dier even te laten onderzoeken. Blijf er niet te lang mee lopen, vaak is het zo verholpen of in een vroeg stadium nog goed te behandelen.