Dierengedragadvies

Wat heeft je hond nodig om een fijn leven te hebben? Een eigen plek in huis, meerdere wandelingen per dag, goed te eten, aandacht, hondenmanieren, en, ik schrijf het nog maar een keer: aandacht.

Het eten voor je hond

Er is van alles te koop, in allerlei prijsklassen, hoewel ik mijn eigen voorkeur heb, wil ik me daar niet verder over uitlaten. Welk voer het beste is voor je hond, kun je het beste afstemmen met dierenarts.

Voor het welzijn van je hond is het wel fijn als je hond kan werken voor zijn eten. Dat hij het moet zoeken in huis, dat hij het verdient door te spelen. En het is beter voor je hond om vaker op de dag een kleine portie te krijgen dan één keer een grote portie.

Zorg ook dat je hond niet te dik wordt. Obesitas leidt - ook - bij honden tot gezondheidsproblemen. Een rond lijf zit bovendien in de weg als je lekker actief wil zijn.

Een eigen plek in huis

Idealiter heeft de hond een eigen plek in huis, een mand of een kleed, uit de tocht en met speeltjes en/of dekentjes die de hond fijn vindt. Je hond moet er zelf voor kiezen om er te gaan liggen, het moet geen straf zijn. Je kunt de plek wel extra aangenaam maken door er een gevulde kong of wat lekkers om op te kauwen neer te leggen. Wist je trouwen dat het kauwen op de kong of op een kauwstok of bot voor de hond heel geruststellend werkt?

Hondenmanieren

Ter voorkoming van gedragsproblemen is het belangrijk om je hond hond te laten zijn en om je hond te leren communiceren met de mensen om hem heen. Via hondenmanieren doe je het allebei. Zo kun je je hond een aantal goede gewoontes leren:
1. Zit als jij of je hond iets wil en/of krijgt
2. Zit en kijk en dat lang kunnen vol houden
3. Laat dat
4. Volg
5. Voort (doorlopen)
6. Komen als je roept.

Aandacht

Een hond is een echt gezelschapsdier. Hij houdt van mensen en wil er graag voor werken. De domesticatie van de hond was erop gericht om sociale honden te fokken die graag willen werken. Voor het welzijn van je hond en voor de goede relatie is het dus belangrijk dat je je hond aandacht geeft: positieve aandacht geeft. Van straffen, hard roepen of lichamelijk terechtwijzen wordt je hond alleen maar bang. Hij zal misschien doen wat je wil uit angst, maar niet omdat hij leuk vindt. Terwijl een hond graag voor je wil werken. Als je hond iets doet wat je niet wil, dan is het voor je hond al een straf als je hem geen aandacht geeft. Als hij beloont wordt voor dat wat je graag wil dat hij doet, dan zal hij dat vanzelf herhalen. Bedenk wel: een beetje negatieve aandacht is voor de hond ook aandacht.
Stacks Image 13

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.