Spelen met je hond.

Niets is heerlijker voor je hond dan samen actief zijn. Niet iedere hond speelt op dezelfde manier, je moet dus wellicht even zoeken naar dat wat je hond leuk vindt. De ene brengt een speeltje terug, de ander rent er fanatiek achteraan om er dan niets mee te doen. Sommige honden vinden het heelrijk om te speuren, anderen snappen daar helemaal niets van. Hieronder kun je wat spelletjes en tips vinden.

Komen als je geroepen wordt

Heel wat eigenaren maken zich zorgen dat hun hond niet komt als hij geroepen wordt. (Zie hiervoor mijn blog over het onderzoek van PDSA-PAW) Leren om blij te zijn en naar je toe te komen, is echt niet zo heel moeilijk om te doen. Download hier de hand-out, dan kun je in negen stappen meer vertrouwen in je hond krijgen omdat hij graag naar je toekomt als je zijn naam roept.

Gooi spelletjes

Heel wat honden vinden het heerlijk om achter iets aan te rennen wat je weggooit. Het kan wel even zoeken zijn, wat je weggooit. Een paar aandachtspunten: je hond moet het ook weer loslaten en soms wordt het een speeltje wel losgelaten en het andere speeltje niet. Je hond zou niet de eerste zijn, die de tennisbal niet teruggeeft en de frisbee wel.
Tip: Zorg voor meerdere identieke speeltjes. Het is dan geen probleem als de hond ze niet terugbrengt of afgeeft. Je hond is dan wel lekker aan het spelen.
Tip: onderzoek met verschillende speeltjes welke je hond wel en welke hij niet leuk vindt.

Belangrijk: Leer je hond om te gaan zitten voordat je het speeltje weggooit. Het zitten is een rustmoment, en het zitten wordt beloont met het opnieuw weggooien.

Verstop en zoek spelletjes

Met een dummy - eventueel gevuld met wat lekkers - een paar oude sokken, of een knuffel kun je heel eenvoudig zoekspelletjes in en buitenshuis spelen. Leer je hond om te zoeken in huis en dan lukt dat ook buitenshuis.
Leer je hond 'zit en blijf' en verstop het speeltje, eerst eenvoudig, maak het steeds moeilijker om het speeltje te vinden. Kijk goed wat je hond aan kan.

Als je met je gezin gaat wandelen dan kun je ook verstoppertje spelen, doordat één van jullie huishouden zich verstopt en dat je hond dan moet gaan zoeken. Uiteraard: eerst makkelijk, dan steeds moeilijker maken.

Vergeet niet om je hond te belonen als hij het goed doet.

Samen spelen

Wil je van een van deze spelletjes een stappenplan hebben hoe je je hond dit kunt leren, stuur me dan een bericht, dan stuur ik de uitgewerkte versie naar je toe.

Het lukt me niet om zonder cookies te werken, het zijn er zo min mogelijk en ze zijn anoniem.